Verplichting mistachterlicht uitgesteld


Eigenlijk oud nieuws (18-07-2005)

De verplichting om op aanhangers tot 750 kg een of twee mistachterlichten te hebben, is tot 1 juli 2006 uitgesteld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de ANWB.

Auto’s die geen mistachterlicht hebben, bijvoorbeeld omdat de schakeling daarvoor ontbreekt, hoeven ook geen mistachterlicht te voeren op aanhangers. Vooral bij oudere auto's komt dit vaak voor. Auto's met caravan mogen ook rijden als alleen het mistachterlicht op de caravan brandt, omdat het mistachterlicht op de auto zo geen zin heeft en soms zelfs hinderlijk kan zijn vanwege de weerspiegeling op de caravan.

(Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat)

Conclusie: 

Hieronder de laatste versie van het VR (Voertuig Reglement). Men heeft nu een lid 2 opgenomen bij dit artikel waarin staat dat er geen mistachterlicht op de aanhangwagen hoeft als het trekkend voertuig niet is voorzien van een mistachterlicht.

Als men er dus later een op monteert, is het voertuig WEL voorzien van.....en dus treed lid 1 onder G weer in werking. Ongeveer net als met de veiligheidsgordel, auto van voor 1971 niet voorzien van gordels, dan ook geen gebruik plicht. Wel voorzien van...dan ook weer gebruiken.

(Bron: www.waggel.nl)

Artikel 5.13.51

 1. Aanhangwagens moeten zijn voorzien van: 
 1. twee stadslichten indien het voertuig breder is dan 1,60 m;
 2. twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig;
 3. twee achterlichten;
 4. twee remlichten;
 5. een installatie ter verlichting van de aan de achterzijde van het voertuig aangebrachte kentekenplaat;
 6. twee driehoekige rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig;
 7. met ingang van 1 juli 2006, een of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig; in het geval van een mistlicht moet dit zich bevinden in of links van het middenlangsvlak van het voertuig;
 8. twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig;
 9. niet-driehoekige ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig;
 10. met ingang van 1 januari 2005, twee markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig, indien het voertuig breder is dan 2,10 m;
 11. met ingang van 1 januari 2005, zijmarkeringslichten indien het voertuig langer is dan 6,00 m, aangebracht overeenkomstig de door Onze Minister vastgestelde eisen.
 1. Het eerste lid, onderdeel g, is niet van toepassing op een aanhangwagen die wordt getrokken door een voertuig dat niet is voorzien van een of twee mistlichten aan de achterzijde.

Laatste update: zondag 16 april 2006