Speciale type Dyanes en Acadianes


Dyane Nazaré

De eerste speciale serie van de Dyane is de Nazaré 1975 of 1976. De naam komt van een klein bekend haventje in Portugal. De auto is daar gemaakt en ze noemden het een verpersoonlijkte versie voor de thuismarkt. Over de auto is niet veel bekend, achterop staat in grote letters Dyane Nazaré. Het bankstel: de zitting en de rugleuning zijn bekleed met een stof met grote diagonale ruiten. De rugleuningen zijn verstelbaar (slaapstoelen?).


Dyane Caban

Andere foto's van de Dyane Caban


De bekendste speciale serie van de Dyane is de Caban die op 20 april 1977 geïntroduceerd werd. Een donkerblauwe Dyane6 met een wit dak, witte belijning en een Caban-logo op de voordeuren, motorkap en achterklep. De technische uitvoering was gelijk aan de gewone Dyane. De eerste Cabans hadden trommelremmen voor en kregen de schijfremmen ook pas na juli 1977. De Caban had net als de gewone Dyane schuifruiten in de voorportieren, de grijze grille met horizontale chromen balkjes en de chromen bumpers. Afwijkend zijn de in wit (blanc meye) uitgevoerde velgen en deurgrepen. Zwarte targa bekleding was standaard maar als extra was er alleen voor de Caban leverbare speciale stoffen bekleding in een blauw/wit geometrisch patroon. Het logo lijkt op een in de wind dansend lint met een kompasroos eroverheen. De Caban is geïnspireerd op de pleziervaart, de vertaling van caban is een regenmantel met kap en mouwen. Er werden 1500 stuks gebouwd. De prijs was ongeveer f 150,- meer dan een gewone Dyane. Een overgebleven Caban is een grote zeldzaamheid daar ze bijna allemaal door roest verteerd zijn.


Dyane Capra

Andere foto's van de Dyane Capra


Een paar jaar later kwam de Dyane Capra, een in Spanje gebouwde special voor de Spaanse en de Italiaanse markt. Het is een gele Dyane met een zwarte voor- en achterkant en zwarte stootstrips onderlangs deuren en achterspatbord. De bumpers, sierstrips en deurgrepen zijn zwart met op de achterbumper zwarte beugels ter bescherming van grotere (visa) achterlichten. Grote kunststof spiegels en de bekleding is zwart met een gele baan over iedere zitplaats. De sportieve wielen zijn die van de GS X2. Het logo staat afgebeeld op de beide voordeuren, motorkap en achterklep welke laatste ook het serienummer vermeldt. De uitvoering is zoals elke Spaanse Dyane met draairamen in de voorportieren, zoals bij de Acadiane en schuifruitjes in de achterdeuren.

Dyane Edelweiss

Andere foto's van de Dyane Edelweiss


De Dyane Edelweiss is saffierblauw met een witte striping en heeft dezelfde wielen als de Capra dezelfde stootstrip onder langs de carrosserie, extra beschermbeugels op de voor- en achterbumper en een bagagerek op de achterklep. Over het midden van de zijkant loopt tussen de spatborden een striping, deze loopt door over de bovenkant van het achterspatbord en loopt dan via de achterklep door naar de andere kant. De naam Edelweiss is in de striping verwerkt. Deze heeft eveneens een serienummer- vermelding achterop. Ook dit is een Spaanse uitvoering.

Dyane Côte d'Azur

Andere foto's van de Dyane Côte d'Azurs


Een andere speciale serie is de Dyane Côte d'Azur. Bedoeld voor de Engelse markt in 1982. Een witte Dyane met een blauw dak, een blauwe baan aan de zijkanten en over de achterklep verder geen veranderingen.

 


Dyane6 Dyanissima

Laatste update: zaterdag 23 april 2005